Macarons/Makroner är för tillfället mitt favorit-bakverk. Gjorde två varianter till Mejjas kalas. Rosa med hallonsmak och dessa nedan som var min favorit.
Mmm vad goda dom blev! (om jag får säga det själv! ;))
Macarons150g Hasselnötter, finmalen
150g Florsocker
25g Kakao
120g Äggvitor, uppdelat i två skålar
35g Strösocker
150g Strösocker, till sockerlag
50g Vatten, till sockerlag
Blanda fint malda hasselnötter, siktat florsocker och kakao i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i hasselnöt, florsocker- och kakaoblandningen. Vänd i marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.
Smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 st äggula
2,5 msk kaffe
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kakao pösigt.
Vispa ner äggulan och kaffet.
Spritsa en klick smörkräm på macronerna och lägg sedan ihop dem två och två.